Zuid-Holland moet geen toestemming geven dat neergeschoten knobbelzwanen met messen dood mogen worden gemaakt. De Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en SP willen dat die methoden uit het nieuwe faunabeheerplan worden gehaald.
De provincie stelt in september dat nieuwe plan vast. Als dat gebeurt, introduceert en legaliseert ze volgens de vier daarmee mogelijkheden om knobbelzwanen te doden met methodes die tot nu toe verboden en zeer dieronvriendelijk zijn.

De partijen halen een brief aan van Caring Vets, een groep van ruim 130 dierenartsen die zich inzet voor het verbeteren van het dierenwelzijn. Daarin wordt er op gewezen dat knobbelzwanen beschermde inheemse dieren zijn. Hun aantal – ca. 6000 in Nederland – blijft bovendien al vele jaren stabiel, ook in provincies waar geen afschot plaatsvindt. Verder is de schade die deze dieren zouden veroorzaken aan gewassen sterk afgenomen.

De brief van de dierenartsen is voor de Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en SP aanleiding om Gedeputeerde Staten te vragen het faunabeheerplan sterk aan te passen. Zij vinden dat de provincie tegenstrijdig bezig is als ze enerzijds de hulpverlening aan met olie besmeurde zwanen in het Botlekgebied financieel ondersteunt en anderzijds toestemming geeft om honderden zwanen te laten doden.
Lees verder