Persbericht: Dierenartsen en dierenbeschermers luiden noodklok: verbied handel in dieren die in Nederland niet gefokt mogen worden

Dierenartsen en dierenbeschermers roepen op tot een wettelijk verbod op de handel in ongezonde honden. Het fokken van deze dieren is al sinds 2014 verboden maar ze worden nog steeds massaal verhandeld en ingekocht vanuit het buitenland. In het televisieprogramma Kassa 28 augustus werd duidelijk hoe groot het probleem in Nederland is.

Verboden te fokken, maar niet om te kopen of te verkopen 

Hoewel het in Nederland verboden is om honden te fokken met te korte snuiten en erfelijke afwijkingen, mag er wel gehandeld worden in deze dieren. Die worden hier vaak illegaal gefokt en legaal verhandeld, of ze worden ingevoerd vanuit het buitenland. 

Dierenartsen zien nog te veel mismaakte dieren 

Dierenartsen Servé Smeets van Caring Vets en Karin Hoogendijk van de KNMvD: 

“Het is fantastisch dat een goede wet in Nederland het fokken van mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds dezelfde snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten, maar nu komen ze uit het buitenland. De huidige wetgeving is volstrekt niet voldoende om deze honden te helpen”.

Malafide handel
Diverse verkoopsites staan vol met advertenties voor honden en katten die in Nederland niet gefokt mogen worden. Zolang deze handel wettelijk is toegestaan, zullen deze sites deze advertenties niet verwijderen. De overheid heeft veel te weinig capaciteit om alle aanbieders individueel te controleren. 

Handelsverbod is enige oplossing

Dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties roepen politieke partijen in een brandbrief op om een einde te maken aan de handel in ongezonde dieren. Zij pleiten voor een wettelijk handelsverbod voor dieren die niet in Nederland gefokt mogen worden.  Het is logisch dat er ook een verbod komt op het kopen en verkopen van honden die niet gefokt mogen worden!

De oproep komt vanuit Dierenartsen van Caring Vets, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht, de Dierenbescherming, Dibevo, Stray Animal Foundation Platform, Sophia-Vereeniging (partijen van Fairdog).