Schokkende beelden uit de pluimveehouderij: dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde bij eendenfokkers ernstige misstanden vast bij het vangen en vervoeren van de dieren. Uit de opnamen blijkt dat eenden structureel worden mishandeld. Eendenfokkers overtreden de wet, zeggen dierenartsen.

Dierenarts Arabella Burgers zegt dat de bedrijven de wet overtreden. “Je mag de dieren niet nodeloos extra laten lijden, geen extra stress veroorzaken bij het vangen of tijdens het transport. Als dat wel gebeurt, gaat het om dierenmishandeling. Dat gebeurt hier structureel.” Ze vindt dat de betrokken pluimveehouderijen door het Openbaar Ministerie moeten worden vervolgd of een boete moeten krijgen van de toezichthouder NVWA.

Arabella geeft toelichting op de misstanden die gefilmd zijn: ‘Aangezien niemand hier iets zegt van “hee joh, dat moet je niet doen op die manier, ben je gek ofzo?” Dat de mensen elkaar hier niet op aanspreken, geeft eigenlijk aan dat dit normaal is. Dus logischerwijs gebeurt dit heel vaak.’

Lees verder