Raskatten lijken misschien schattig met hun platte neusje, korte poten of gevouwen oren. De beestjes hebben alleen behoorlijk veel last van die uiterlijke kenmerken. Sinds 1 juli 2014 is het verboden om te fokken met gezelschapsdieren als het welzijn en de gezondheid van de dieren wordt benadeeld. Toch gebeurt dat nog steeds.

Volgens dierenarts Frieke Haffmans en Hans Baaij, directeur van Dier & Recht, hebben verschillende raskatten duidelijk last van hun uiterlijke kenmerken. Neem bijvoorbeeld de Pers. Die heeft een extreem korte snuit, waardoor hij te maken krijgt met benauwdheid, oogklachten en gebitsproblemen.

Caring Vets, een groep onafhankelijke dierenartsen die zich uitspreekt over structurele schendingen van dierenwelzijn, riep vorige week in een statement op om de wet fokken dieren te handhaven. Namens Caring Vets zit dierenarts Piet Hellemans aan tafel. Hij stelt voor om dieren met een extreem platte snuit, die de kittens niet op natuurlijke wijze kunnen werpen, verplicht te steriliseren. Zo kunnen de beestjes niet meer voor de fok gebruikt worden.

Lees verder en bekijk de uitzending van Radar

Heeft u vragen over uw hond of kat naar aanleiding van deze uitzending, neem alstublieft contact op met uw eigen dierenarts.
In de uitzending wordt gesproken over een petitie van Dier&Recht, deze kunt u hier vinden.
Voor meer relevante informatie verwijzen we u graag naar de Rashonden Wijzer en de Raskatten Wijzer.
Algmene informatie over erfelijke aandoeningen, maar ook over aanschaf en verzorging van huisdieren, kunt u op de site van LICG vinden