Beste mensen van de Plastic Soup Foundation,

Allereerst hulde voor jullie stichting en goede werk. Het verbaasde ons alleen zeer dat jullie de feestelijke lancering van jullie Plastic Soup lespakket op 15 augustus in het Dolfinarium te Harderwijk willen houden!
Namens Caring Vets willen wij dringend een beroep op jullie doen hier vanaf te zien en het lespakket op een andere locatie te lanceren.

Als antwoord op de ophef op social media om de gekozen locatie, melden jullie op FB: ‘Als wij met onze keuze voor het Dolfinarium mensen kwetsen, dan spijt ons dat zeer.’ 
Het gaat in deze kwestie niet om het kwetsen van mensen, het gaat om het kwetsen van dieren. Dezelfde dieren waar jullie bezorgd om zijn dat ze sterven door plastic in de oceaan. ‘Dolfijnen, walvissen, zeevogels en vele andere zeedieren zien plastic vaak voor voedsel aan, waardoor ze sterven.’ Die zee(zoog)dieren leven in gevangenschap in Harderwijk onder zeer onnatuurlijke omstandigheden, enkel en alleen voor het plezier van de mens.

Het Plastic Soup lespakket dat jullie voor kinderen aanbieden is zeker een goed idee, maar door dit evenement op een dergelijke locatie te organiseren, geef je kinderen het signaal dat het houden van dieren op deze achterhaalde wijze okay is. Dit is geen locatie voor een ‘feestelijke lancering’. Dolfijnen zijn zeer intelligente zeezoogdieren. Hun welzijn (en dat van andere in gevangenschap gehouden zeedieren) wordt aangetast door de manier waarop zij gehouden worden in dolfinaria.
Deze industrie houdt het vangen van dolfijnen uit het wild in stand, misschien niet voor Harderwijk, maar zeker voor andere locaties ter wereld. Met name in Taiji, Japan, wordt elk jaar weer een slachting aangericht, dolfijnen worden gevangen voor dolfinaria en de rest van de pod wordt geslacht. Zie voor meer informatie Ric O’Barry. 

De wijze van dieren houden in Dolfinaria heeft gelukkig steeds minder maatschappelijk draagvlak. De volgende generatie heeft de toekomst, op het gebied van plastic, maar zeker ook op het gebied van besef over dierenwelzijn!  Door op deze locatie ‘les’ te geven, gaan we weer een fiks aantal stappen terug in de tijd.
Caring Vets probeert als vereniging van dierenartsen meer bewustzijn over dierenwelzijn te genereren vanuit ons eigen vakgebied. De consument speelt een zeer grote rol hierin. Dieren zijn vaak de speelbal van vraag en aanbod, onkunde en onwetendheid. Het is aan organisaties die het welzijn van dieren willen bevorderen om de consument op een juiste manier in te lichten. Wij scharen de Plastic Soup Foundation onder die noemer. We hopen dat dit niet onterecht is!

Er zijn volgens ons voldoende andere locaties voor een dergelijk evenement te vinden die vele malen geschikter zijn en een betere boodschap uitdragen dan een dolfinarium, bv. een opvang zoals A Seal te Stellendam of Zeehondencentrum Pieterburen, of gewoon op het strand, waar de kinderen met eigen ogen kunnen zien wat daar zoal aan plastic ligt…

We hopen dat jullie de locatie alsnog aanpassen en daarmee een signaal afgeven dat jullie werkelijk begaan zijn met het lot van de zeedieren.

Hartelijke groet,
Caring Vets


We hebben helaas geen reactie mogen ontvangen van PSF, wel is er een reactie in de krant ‘De Stentor’ verschenen.

Tags: